Høreapparat

JUSTERING AF DINE HØREAPPARATER

– uanset hvor du befinder dig

Hos Din lokale høreklinik har vi mulighed for at udføre fjernjustering – næsten uanset hvor du befinder dig i landet eller udlandet, er det muligt at få justeret dine høreapparater. Du behøver ikke at møde op i klinikken.

Langt de fleste nye høreapparater kan justeres på afstand via smartphone tablet eller pc. Det er smart hvis du ikke har mulighed for at komme til os. Du skal blot huske at sige, at du ønsker fjernjustering af dine høreapparater ved en af dine første aftaler i klinikkerne, så vi kan få den rette godkendelse på.

Når du så sidenhen får behov for justering, kontakter du blot klinikken, så vi kan sætte tid af i kalenderen til dig og en audiolog.  

Vil du vide mere, så spørg din audiolog om det er muligt for dine høreapparater og hvordan det fungerer.

Læs herunder mere om hvilke mærker af høreapparater, vi tilbyder samt hvilke forskellige typer af høreapparater, der findes. 

Høreværn

Pas på din hørelse!
Hos Din lokale høreklinik kan vi bestille formstøbte høreværn til enhver situation.

Musikerværn kan bruges, når du udsættes for høje og kraftfulde lyde. Vi kan bestille med forskellige dB filtre. Ekstra dB filtre kan bestilles ved siden af.

Svømmepropper uanset om du er på stranden, i svømmehallen med familien eller tager et bad derhjemme, kan du nu holde ørerne fri for vand.

Sovepropper få en rolig og uforstyrret nattesøvn med behagelige sovepropper. Sover du meget let, eller snorker din partner eller skærer tænder; så er soveproppen optimal for dig. Du kan også bruge sovepropperne, hvis du har brug for ro f.eks. under flyvning eller anden transport.
Jagthøreværn – er i bero i øjeblikket.

Høreapparater

Hvilket høreapparat der passer dig bedst, afhænger af flere ting:

 • Dit høretab
 • Dine ønsker og behov – herunder din hverdag og dine interesser
 • Øregangens størrelse m.m.

Det er derfor vigtigt, at du sammen med vores audiologiassistenter finder de rigtige apparater, der passer godt, er lette at sætte i øret og ikke mindst får dig til at høre bedst. Vi starter med en gennemgående samtale af hvem du er og dine behov, når vi laver et nyt forløb med klienter. Det er både gennem høreprøve men også i høj grad samtale, at vi sporer os ind på, hvilket menneske, vi har i stolen, og hvordan vi bedst muligt hjælper.

Husk på, at du skal bruge dem hver dag!

Mærker

Vi er en uafhængig klinik, hvilket betyder, at vi ikke er ejet af eller er ”i lommen på” nogen producenter. Vi har derfor mulighed for at vælge lige hvilke apparater, vi har lyst til at forhandle.

Derfor er vi endt på vores i øjeblikket favoritter – og med et bredt udvalg, så vores klinter kan føle sig trygge ved, at vi anbefaler det apparat, der passer bedst til lige deres høretab og livsstil.

Vi forhandler høreapparater fra de førende producenter GN ResoundStarkey, Phonak,  Widex,  og Oticon . Du læser mere om de enkelte mærker og deres modeller ved at klikke på navnene i teksten ovenfor.

Der findes et hav af forskellige mærker på markedet, men der findes også nogle definerede typer, du kan læse mere om her:

Overordnet set findes der to typer apparater:

 • Bag-øret høreapparater – som man placerer bag øret, og hvor en receiver ledning fører lyden ind i øret.
 • I-øret høreapparater – som man placerer inde i øret, i nogle tilfælde en meget diskret og næsten usynlig løsning.

Begge typer kommer I et hav af udgaver, og vi prøver at gennemgå nogen herunder. Der kommer jævnligt helt nye modeller, som har nye egenskaber, og vi opdaterer os altid på det nyeste på markedet.

Der findes i øjeblikket to udgaver af batteri til høreapparater. Det ene er med udskiftelige batterier, du får tilsendt gennem den producent, der har udbuddet, eller genopladelige høreapparater, hvor der medfølger en oplader.

BTE (behind the ear) Bag øret

 Disse høreapparater bæres bag øret lige over det ydre øre. Vigtige komponenter som for eksempel højttaleren er placeret i huset bag øret. Lyden ledes til et ørestykke via et vinkelstykke og en lille plastslange. Dette sidder i den ydre øregang. Det sikrer, at høreapparatet bliver på samme position og overfører lydbølger til trommehinden.

BTE-apparaternes udformning
De nyeste BTE-høreapparater er små og diskrete. Disse høreapparater fås i forskellige farver og har også bluetooth. Aktive mennesker, fx folk der dyrker meget sport/har arbejde der er vådt/beskidt kan få modeller, der er vand-, sved- eller støvafvisende. Der findes endda høreapparater, som kan anvendes, når du er ude at bade. Disse fungerer ned til en meters dybde.

Fordele ved BTE-apparater

 • Plads til store og effektive batterier (både genopladelige og udskiftelige)
 • Større og mere brugervenlige trykknapper til programvalg
 • Åben konstruktion
 • Forbindelse til radio eller fjernsyn ved hjælp af monterbar audiosko, kabelfri modtagelse af induktions-, radio-, infrarødsignaler eller Bluetooth

BTE-apparatets opbygning
Alle høreapparater består af de samme hovedkomponenter. Med udgangspunkt i bag-øret-høreapparater kan funktionerne se således ud:

 • Mikrofon: Optager lyden og konverterer den til elektriske signaler
 • Forstærker: Øger mikrofonsignalernes styrke og filtrerer irrelevante lyde fra
 • “Højttaler”: Konverterer elektriske signaler til akustiske signaler
 • Taleprocessor: Tilpasser signalerne til bærerens individuelle hørebehov
 • Lydstyrkeregulator: Bruges til at regulere lydstyrken
 • Hook: Forbindelsesstykke mellem høreapparathuset og lytteslangen
 • Lydindgang: Til signaloptagelse via andre eksterne apparater
 • Batteri eller genopladeligt batteri: Til energiforsyning. Mens normale batterier ofte skal udskiftes, muliggør genopladelige batterier op til 24 timers problemfri hørelse på blot en enkelt opladning

Andre BTE-Typer

 • Modeller med ekstern modtager (RIC = Receiver In Canal):De mindste BTE-modeller (bag-øret-modeller) er udstyret med eksterne modtagere og ofte også trådløse funktioner – RIC apparater har højttalere der sidder inde i øregangen.
 • Mikro-bag-øret-modeller (mikro-BTE-modeller): Disse høreapparater er mindre end normale bag-øret-modeller og fås til personer med let til svær hørenedsættelse. De sidder også bag øret og kan fås i mange mærker og farver.

ITE (in the ear) I øret

Disse høreapparater sidder mere eller mindre inde i øret. Der skelnes mellem:

 • Concha-apparater, som sidder i det yderste af øregangen, og oftest fylder hele concha/silhuet af øret
 • Øregangs-apparater, der sidder dybere inde i øregangen
 • CIC Modeller, der forsvinder helt ind i øret (completely-in-the-canal = fuldstændig-i-øret).

Opbygningen af i-øret-høreapparater
Alle komponenter befinder sig i en lille skal. Denne skubbes ind i øret som en øreprop. Nogle apparater har en lille antenne til at trække dem ud med. Lydstyrke og programvalg kan foretages fx med en fjernbetjening, men de fleste modeller kan tilsluttes trådløst via bluetooth til fx mobiltelefon eller fjernsyn. I øret apparater egner sig bedst til bestemte typer høretab, og er ikke for alle typer høretab.

Fordele ved i-øret-høreapparater

 • Meget diskret og nærmest usynlig udefra (især CIC-apparater)
 • CIC-apparater udnytter egenskaber ved det ydre øre og muliggør en naturlig lyd
 • Sidder som regel meget godt fast, formet efter øregangen, og man er ikke i fare for at tabe dem.

I-øret-høreapparater opdeles i følgende undertyper:

I øret (ITE = In The Ear)
Huset til disse høreapparater udfylder helt det ydre øre (concha) . Fordele ved denne konstruktion er bl.a. en længere batterilevetid, mulighed for en stor forstærkning (HP) ved moderat til svær hørenedsættelse og kan være nemmere at betjene for svage fingre.

I øregangen (ITC = In The Canal)
En mindre i-øret-model. Det ydre øre er frit, fordi huset til dette høreapparat er placeret i øregangen og flugter med ørets udgang. Et diskret – ikke for alle typer høretab.

Komplet i øregangen (CIC = Complete In Canal eller IIC = Invisible In Ear)
Den mindste i-øret-model sikrer ultimativ diskretion, da den stort set er usynlig udefra. Disse apparater er som oftest udstyret med en nylonbøjle, så man kan trække dem ud af øregangen igen. Igen er det ikke for alle typer høretab.

Andre smarte muligheder i høreapparater

 

Bluetooth

De fleste moderne høreapparater kan anvende Bluetooths trådløs teknologi til streaming af lyd. Bluetooths er baseret på udveksling af data mellem et eller flere elektroniske enheder og findes i mange elektroniske enheder, mobiltelefoner, tablets, biler, smartwatchs og høreapparater.
Bluetooth er genialt i høreapparater, da man på denne måde kan streame lyd fra telefonen eller computeren. Det være sig både telefonopkald og lydbøger, musik, eller lyd fra Tv’et.

Bluetooth høreapparater og håndfri telefoni
Med Bluetooth kan du streame opkald fra din mobil direkte op i dine ører. Mange af de nyeste høreapparater har også fuldstændig håndfri telefoni, hvor du kan tage telefonen via høreapparaterne og både høre og tale direkte fra dem – du kan ta etelfonen ved et tryk, klik eller en bevægelse – alt efter høreapparatstype og mærke.

Siden Bluetooth i høreapparater blev introduceret, har man også udviklet teknologien til at kunne fjernjustere høreapparater. Dette giver en enorm frihed og fleksibilitet til høreapparatbrugere.

Bluetooth høreapparater til Apple og Android telefoner

iPhone – Høreapparater der understøtter Apples telefon-enheder
Høreapparater med Bluetooth benytter sig primært af to specialiserede former for Bluetooth, der understøtter Apples IOS system. Den ene er MFI ”made for iPhone”, der tillader IOS enheder fra Apple, såsom iPhone og IPad, til at streame lyd og telefonopkald direkte ind i dine høreapparater. Enkelte benytter sig af en helt standard Bluetooth-teknologi. Det vil sige, at du kan koble langt de fleste Bluetooth lyd-enheder direkte til dine høreapparater.

Android – høreapparater der understøtter androide mobilenheder
De sidste par år har det også været muligt at forbinde Android telefoner til høreapparater. Når det gælder Android telefoner, kan det være lidt mere uoverskueligt at finde frem til hvilke telefoner, der fungerer til høreapparater. Androide telefoner produceres af hundredvis af forskellige producenter, som ikke alle har valgt at inkludere teknologi til streaming af lyd i høreapparater i alle deres modeller. Vi har dog et nogenlunde overblik over de gængs modeller i klinikkerne, så vi kan rådgive dig til høreapparater, der passer til din telefon.

Garanti på høre apparater
De fire år, du har garanti på dine høreapparater, kan du gratis hente kupler og filtre til dit høreapparat i vores klinikker. Batterier er betalt af  den respektive Region til den enkelte borger, og kan for nuværende bestilles her.